Neem direct contact met ons op: 06 – 57 66 51 90
Hormonen zijn de boodschappers van je lichaam en hebben invloed op hoe je eruit ziet, hoe gezond je bent en hoe je je voelt.
Veel klachten zijn gerelateerd aan hormonen en veelal op te lossen met het veranderen van je voeding. Symptomen kunnen zijn: energiedips, huidproblemen, slecht slapen, hevige en/of onregelmatige menstruatie etc.
Ik ben getraind om met een speciale hormoonfactor methode snel jouw hormonale disbalans te herkennen aan symptomen om vervolgens op zoek te gaan naar de echte oorzaak en een voor jou passende oplossing.
Stress ontstaat in het spanningsveld tussen wat je het liefst wilt en wat je het sterkst probeert te vermijden.
Stress kan vele vormen hebben waardoor de signalen vaak over het hoofd worden gezien.
Je lichaam ervaart bijvoorbeeld stress als je geconfronteerd wordt met ziekte of als pijn ervaart, maar ook als je je hulpeloos, eenzaam of machteloos voelt. Een moeizame relatie, angst om iets te veranderen in je leven, geldzorgen of negatieve overtuigingen over jezelf geven voortdurend stress.
Deze lichamelijke, mentale, emotionele, werk- en/of gedragsstress is gebaseerd op patronen. Vaak ben je je hier niet van bewust. Het sluipt in je dagelijks leven. Je kan je opgebrand en moe voelen. Slecht slapen. Of je hart te vaak of onregelmatig voelen kloppen. Een burn-out ligt op de loer….
Als stresscounselor bied ik je een praktische manier van aanpak om je veerkrachtig(er) te maken. Het is een laagdrempelig, kort en intensief traject.
Met veel effect om tot een bepaald inzicht te komen of gedragspatronen te doorbreken en te veranderen. Je persoonlijk doel is hierbij leidend.
De meeste mensen associëren bewegen met afvallen, maar bewegen heeft zoveel meer voordelen:
Beweegcoaching is niet afhankelijk van je sport- of beweegniveau. Of je nu veel of weinig ervaring hebt en wat je wensen of doelen ook zijn, je kunt alles bereiken als je er maar plezier in hebt!
Tijdens de intake gaan we samen kijken hoeveel je nu beweegt, wat er beter kan of aan welke doelen je graag wil werken. Hierop maak ik een persoonlijk, op maat gemaakt beweegplan waarmee we samen aan de slag gaan.
Welke doelen je wilt behalen is totaal aan jou! Misschien wil jij elke dag een uur wandelen en heb je hier mentale steun bij nodig of je wilt 5 km kunnen hardlopen. Anderen zouden graag wat sterker worden. Alles is mogelijk!
Helaas ontkomen we er soms niet aan dat we (spier)klachten krijgen of al hebben. Toch is er vrijwel altijd een mogelijkheid om te sporten. Wij kijken samen met jou naar wat er wel mogelijk is.
Steeds meer mensen kampen in deze ‘overprikkelde’ maatschappij met slaapproblemen. Goed slapen is een samenspel van veel factoren. Als slaapcoach ga ik al deze facetten slim combineren om zo de meest uiteenlopende slaapproblemen te behandelen en daarmee jouw levensenergie te herstellen.
Als leefstijlcoach is het belangrijk om een goede basiskennis te hebben over anatomie en fysiologie, met name over de spijsvertering, het zenuwstelsel en het hormoonstelsel. Centraal in de leefstijl coaching staat de Leefstijlanalyse: de BRAVO Lifestylecheck. De intake met leefstijlanalyse maakt hier ook deel van uit, zodat we weten wat de uitgangssituatie is. Daarnaast is het belangrijk voor mij als leefstijlcoach om in te kunnen schatten wanneer er sprake is van een contra-indicatie en ik moet doorverwijzen naar een arts of specialist. Om die reden ben ik in het bezit van de diploma HBO-Medische Basiskennis.
Tijdens een traject leefstijl coaching zal nader worden ingegaan op alle leefstijlfactoren en hoe deze elkaar wederzijds beïnvloeden. Dat zijn stress, ontspanning en slapen, hormonen, voeding en beweging. Om die leefstijlfactoren succesvol te kunnen beïnvloeden is een duurzame verandering van gedragsgewoonten nodig. In het coaching traject zal dat centraal staan.
De 6 lagen van de vitaliteitspiramide van Albert Sonnevelt -uitgewerkt in het boek ‘De Levenscode’ -geven helder weer wat de allerbelangrijkste elementen zijn om je fit en energiek te voelen. In het traject van de vitaliteitscheck verkennen we samen in 6 consulten hoe vitaal je je voelt.
1: Zinvol leven
Om je vitaal te voelen is het belangrijk je leven een doel te geven. Wat vind je belangrijk? Wat vervult je met blijdschap? Wat geeft voldoening? Wat zorgt voor energie? Wat maakt je gelukkig?
2: Sociaal netwerk
Steeds vaker duiken er berichten in de media op over eenzaamheid onder met name ouderen. Wees dat voor. Besteed tijd en energie aan het opbouwen en bijhouden van je vriendenkring.
3: Positief denken
Ook hoe je denkt heeft invloed op je gezondheid. Wanneer je hoofd vol zit met sombere en negatieve gedachten kan dit zorgen voor lichamelijke klachten. Omgekeerd geldt hetzelfde. Heb je een positieve kijk op het leven? Zie je de zonnige kant in van allerlei gebeurtenissen? Dan zorgt je relativeringsvermogen ervoor dat het je niet achtervolgt. Hierdoor ben je uiteindelijk lichamelijk, geestelijk en emotioneel beter in balans en dat heeft zo z’n weerslag op je gezondheid.
4: Regelmatig herstellen
Zorgen voor rust en herstel draagt bij aan je vitaal te voelen. Steeds maar doorhollen en jakkeren doet je geen goed. Dat wreekt zich uiteindelijk op je gezondheid. Van prikkelbaar zijn, vermoeid tot compleet gestrest thuis zitten. Wees dat voor. Realiseer je dat je alleen topprestaties kunt leveren als je balans aanbrengt tussen de inspanningen die je levert en de ontspanning die je nodig hebt.
5: Genoeg bewegen
Bewegen is niet alleen goed voor je botten en spieren, maar houdt ook je hart en bloedvaten in conditie. Zeker als je het combineert met onder meer gezonde voeding. Daarbij helpt dagelijks lichamelijk actief zijn om spanningen los te laten.
6: Goede voeding
Goede voeding is gezond eten waarbij je alle benodigde bouwstoffen binnenkrijgt om lichamelijk en geestelijk optimaal te functioneren. Denk aan de benodigde vitamines, mineralen, eiwitten, goede koolhydraten en essentiële vetten. Kies in dit kader bij voorkeur voor voeding dat zo weinig mogelijke bewerkingen heeft ondergaan.
Het Coaching op Leefstijl (afgekort: CooL) programma voor volwassenen is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Het programma bestaat uit een basis- en een onderhoudsprogramma die beide dezelfde opzet kennen: een intakegesprek, 2 individuele gesprekken van 45 minuten waarin jouw persoonlijke doel wordt besproken, 8 groepsbijeenkomsten (8 tot 12 personen) van anderhalf uur en een eindgesprek. Het CooL-programma wordt aangeboden door de leefstijlcoach en duurt in totaal 24 maanden. Binnen het programma worden de achtergronden en oorzaken van ongezonde leefstijl samen met deelnemers bekeken en vervolgens wordt een behandeltraject doorlopen. De aanpak is gericht op het stapsgewijs aanpassen van het leefpatroon en op het bereiken van een duurzame verandering van de leefstijl in zowel motivatie als gedrag. Belangrijke thema’s zijn voeding, beweging, slaap, stress, energiemanagement, timemanagement, vitaliteit en ontspanning.
1: Kleine aanpassingen, groot effect gedragsverandering
2: Kom in beweging, bewegen en sporten, in nauwe samenwerking met buurtsportcoach van de gemeente
3: Lekker eten geeft structuur, gezonde voeding (variatie, voedingswaarde, portiegrootte, regelmaat en bewust eten)
4: Slapen & ontspanning, slaap, stress management en ontspanning
5: Gezond leven is plannen, planning, timemanagement en gezonde leefstijl
6: Hoe maak ik mijn acties tot een succes, zelfregulatie strategieën, hoe om te gaan met verleidingen. Valkuilen definiëren en terugvalpreventie
7: Hoe gezond is jouw weekend? vasthouden gezond leefpatroon in uitzonderingssituaties
8: Hoe blijf ik in beweging? langdurig voortzetten van nieuwe leefstijlgewoontes
1: Wat is je doel? doelen stellen (hoofddoel en subdoelen), acties formuleren
2: Beweging, waar zit je kans? welke stappen heb je al gezet (letterlijk en figuurlijk) en waar zitten kansen voor verbetering
3: Voeding, etiketten lezen, gezondheidsclaims interpreteren en marketing doorzien
4: Je energiehuishouding, energiegevers en energienemers, goed voor jezelf zorgen
5: Time management, overzicht creëren in alle taken, keuzes maken, prioriteiten stellen.
6: Succesvolle verandering, plan van aanpak, inzet persoonlijke kwaliteiten
7: Informatie overload “infobesitas”, omgaan met gezondheidshypes, betrouwbare bronnen van informatie
8: Op eigen voet verder, steun zoeken, persoonlijke kracht
Welke unieke combinatie van coachingstrajecten wordt afgesproken is afhankelijk van je specifieke behoefte en hulpvraag.
We starten altijd met een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. Voorafgaand aan het traject wordt concreet vastgesteld wat je coachingsvraag omvat.